En folkefiende

En folkefiende

”Vi har ikke hatt noen større enn Hauge, det er på tide at det går opp for oss”. Slik omtaler Stavangers store sønn Alexander Kielland Hauge. Historikeren Karsten Alnæs sier at bare Olav den Hellige har hatt lignende innflytelse på Norge. Etter å ha sittet og hørt på en særdeles opplagt Alv Magnus i godt over en time skjønte vi hvorfor. Min hensikt med denne teksten er ikke å gi en oppsummering av Hauges liv og virke for seminaret var så mye mer enn dette. Jeg vil heller komme med en sterk oppfordring: Hør hele seminaret!

Det er flere av oss som kan en del om Hauge fra før av. Vi har lest bøker og artikler og kanskje er han det nærmeste vi kommer en ”bedehushelgen”. Selv var jeg imidlertid ikke helt forberedt på det som kom. Jeg har aldri verken hørt eller lest noen fortelle så levende om Hauge som det Alv Magnus gjorde.

Noen ganger virker det som om distansen til hendelser og personer øker i takt med avstanden i tid. Under dette seminaret fikk man følelsen av å befinne seg i Hauges univers, man kunne nærmest kjenne hvordan det må ha luktet i de overfylte stuene på Jæren som ikke var store nok når den mystiske bondetampen vandret gjennom alvelandet. Å høre historien om Hauge fra et innenfra perspektiv, fra en ildsjel, misjonsmann og en mann med et brennende hjerte for Jesus og Norge var rett og slett en sterk opplevelse. Mange tårer ble felt denne ettermiddagen.

Fortellingen om Hauge er fortellingen om en manns gjensvar på Guds kall. ”Du skal bekjenne mitt navn for menneskene og formane dem om vende seg til meg mens jeg ennå er å finne”. Det var dette budskapet fra sin Herre Hauge hørte mens han pløyde åkeren hjemme på Hauge i mellom Sarpsborg og Fredrikstad mens han sang salmen ”Jesus din søte forening å smake” en aprildag i 1796. Slik begynner denne enestående historien som jeg nødig vil røpe mer av men som jeg heller vil vekke en appetitt for.

På denne tiden levde den unge bondesønnen i et av Europas fattigste land der troen og moralen var i fritt fall, ikke helt ulik dagens situasjon med unntak av det første. 20 liter brennevin gikk med i året pr nordmann på denne tiden barn medregnet. Hauge fikk virke i 8 år. På denne tiden rakk han å gå 1500 mil, han gav ut 37 skrifter som til sammen hadde et opplag på mellom 200-250 000 i en tid der det bodde under 1 million mennesker i Norge ifølge Magnus. Om du vil vite hvorfor må du høre seminaret.

Seminaret levendegjør en fortelling om lydighet og om hva som er mulig når man går i tro. Det er begynnelsen på en av de største og viktigste folkebevegelser i Norges historie og samtidig en historie om oss. Hauge-vekkelsen er kanskje den mest bemerkelsesverdige i Europeisk historie.

”Om man vil forandre fremtiden må man forstyrre samtiden”, sa William Booth. Hauge gjorde dette i fullt monn og betalte en stor pris. Kanskje må også vi om ”det blir krevet”. ”Hauge vekket folkeånden i Norge sa Grundtvig”, det er på høy tid at den atter vekkes.

Powered by Cornerstone